<< Vissza a darabokhoz<<

2005 – Friedrich Schiller: DemetriusGrigorij Otrepjev árva fiú, szerzetesek nevelik. Egy nap vége békés életének, olyanokkal találkozik, akik bizonyítani tudják: ő az orosz trónörökös, Demetrius /Dmitrij/, Rettegett Iván cár halottnak vélt fia. Grigorij-Demetrius a lengyel parlamenttől kér katonai segítséget ahhoz, hogy felülhessen az orosz trónra. A vállalkozás sikerül, de a koronázás ünnepélyes pillanatában kézzelfogható bizonyítékokat kap arra nézve, hogy nem ő a cár. De már késő: mindenki cárnak akarja látni, még hazugság árán is.

A darabot a társulat  a munka kezdetétől az identitástudat  drámájának látta és színpadi megjelenítésében  kifejeződnek a PaThália  reményei és félelmei Magyarország európai uniós tagságával kapcsolatban is. A kerettörténetben Demetriusból Demetriát faragtak, és egy színésznő  metamorfózisa férfiszereplővé jelzi, hogyan változik meg a XXI. század gyermeke  a 200 éves Friedrich Schiller örökérvényű szellemiségével találkozva.

 

Szereposztás:

Demetria – Pohánka Gerda

Lengyel király – Pató Zoltán

Érsek – Izing Mihály

Marfa – Molnár Edina

Odowalsky – Greiner Orsolya

Mnischek – Vékony Krisztián

Leo Sapieha – Pohánka Frida

Borisz  Godunov – Balog Miklós

Jób – Vékony Lilla

Olga – Harcosfalvi Henriett

 

Nemesek, sakkfigurák: Lampert Lívia, Kerékgyártó Anna, Kocsis Betti, Baumann Barbara, Benyák Boróka, Gulyás Mária, Mikulai Dóra

Rendező: Faragó Tímea