<< vissza a darabokhoz

Johann Nepomuk Nestroy: IskolakomédiaA Wolkenfeld báró által alapított iskolát bezárni készülnek, ami komoly fejtörést okoz Wampl tanár úrnak, akit két évvel a nyugdíj előtt a reggeli feketekávé már jobban érdekel, mint a tanítás. A gondok egyre gyűlnek a feje felett: lánya, a csinos Nettchen összeszűri a levet a helyettes tanárral, Franz–cal, a jószágigazgató Wichtig úr pedig eléri, hogy a báró személyesen érettségiztessen Wampl osztályában, holott a diákok nyilvánvalóan nem tudnak semmit. Franz megígéri, hogy Nettchen kezéért cserébe sikeres érettségihez segíti a diákokat egy ötletes puskázási módszer segítségével. Az eleve bukásra ítélt Willibald nevű diák bosszúból összekeveri a puskákat, így lehetséges, hogy az ünnepélyesnek szánt érettségi vizsga világraszóló botránnyá alakul át, egyetlen diák sem a feltett kérdésre felel, hanem valami egészen másra. A báró azonban nem látszik észrevenni, hogy a válaszok helytelenek: a darab végére kiderül, hogy tökéletesen süket.

A happy end azonban tökéletes, Wampl nyugdíjba vonul teljes fizetése megtartásával, Nettchen hozzámegy Franzhoz, a diákok jeles érettségi bizonyítványt visznek haza.

Az 1832-ben írt Rosszcsontok az iskolában című Nestroy-darab felújított változatában, az Iskolakomédiában a PaThália aktualizált görbe tükröt tart a mai diákok és tanárok, az oktatási reformtörekvések és az „ántivilág" poroszos iskolaformáinak.

Szereposztás:

Wampl – Gyarmati Sándor

Wichtig – Radó Gábor

Wolkenfeld – Gyülvészi Péter

Willibald – Sáfár Ádám

Franz – Fonyódi Péter, Huszár Gergő

Nettchen – Tózsa Réka, Fekete Kinga

Antonia Waldfuchs – Dér Kata

Stanislaus – Balog Miklós

Petra Petersil – Pohánka Frida

Christa Ries – Pohánka Gerda

 

Színpadtechnika: Vigmann Dániel

Rendezés – Faragó Tímea